Scufundare

CE ESTE O SCUFUNDARE ? 

 

S-ar putea sa stiti deja ca initialele “SCUBA” vin de la “Self Contained Underwater Breathing Apparatus” (Aparat Autonom de Respirat Sub Apa). Va veti scufunda purtand in spate o butelie de scufundare cu aer comprimat . Aerul din butelie ajunge in gura trecand printr-un detentor care reduce presiunea din butelie la presiunea apei din jurul dumneavoastra.

Veti auzi alti scafandri referindu-se la SCUBA diving ca fiind scufundari recreationale sau scufundari sportive. Acesti termeni sunt folositi pentru a defini SCUBA diving-ul ca scufundari de agrement, in opozitie cu scufundarile comerciale pe care scafandrii profesionisti sunt platiti sa le efectueze.

S-ar putea, de asemenea, sa auziti de termenul „scufundare tehnica”. Acest termen se refera la scufundari mai specializate, ce au nevoie de echipament si antrenament suplimentar pentru a explora zone mai dificile din lumea subacvatica.

Deoarece nu exista reguli care sa guverneze SCUBA diving-ul recreational, in foarte multe tari, instructorii profesionisti ce lucreaza in industria scufundarilor au cazut de acord in privinta anumitor standarde minime de antrenament pentru scafandri sportivi.

Trebuie sa indepliniti aceste standarde pentru a primi un atestat de scufundare.

Instructorul dumneavoastra NAUI va adauga lectii suplimentare de antrenament specifice zonei in care invatati sa faceti scufundari.

Certificarea dumneavoastra de scufundare va va permite accesul la anumite servicii, precum inchirierea unei butelii de aer sau va veti bucura de o zi de scufundari la bordul unui vas charter.

Veti mai auzi si de termenul “scufundare libera”. Aceasta presupune scufundare fara aparat de respiratie subacvatica. In timpul scufundarii libere va tineti respiratia si coborati la mica adancime. Ea mai e cunoscuta sub numele de “scufundare in apnee” sau “freediving”.

scufundare

CE ESTE BREVETAREA CA SCAFANDRU?

 

Brevetarea ca scafandru NAUI va va pregati pentru a deveni un scafandru incepator. Instructorul va va invata de asemenea principiile scufundarii libere, in apnee. Stapanind abilitatea de scufundator lliber veti deveni un scafandru mult mai bun.

Cursul de brevetare pentru scafandri NAUI va va invata fundamentele scufundarii. Veti deprinde tehnica selectarii si operarii echipamentului, efectele scufundarii asupra corpului uman si informatii generale despre mediul de scufundare local. Odata ce ati terminat acest curs de scufundare si ati obtinut brevetarea de scafandru in apa deschisa, veti fi calificati pentru a face scufundari in conditii similare celor in care ati urmat cursul.

Diferitele nivele de certificare de scufundare semnifica cunostinte speciale de scufundator. Dupa completarea cursului de brevetare ca scafandru NAUI, veti putea efectua cursuri specializate in care veti invata diferite arii de interes ale scufundarilor. Spre exemplu, veti dori sa efectuati un curs de scafandru de interventii sau fotografie subacvatica. Exista de asemenea cursuri de vanatoare subacvatica, scufundari nocturne etc.

Instructorul dumneavoastra a invatat sa faca scufundari intr-un curs similar celui pe care il urmati acum. In plus, el a absolvit cursuri suplimentare de conducator pentru efectuarea de scufundari organizate, precum si tehnici de salvare. Inainte de a primi brevetul de instructor de scufundare, el a mai urmat si cursuri dure de tehnici de predare si a trebuit sa demonstreze ca detine cunostintele si abilitatile necesare in fata unui juriu format din instructori experimentati.

Brevetarea ca scafandru NAUI este inceputul aventurii dumneavoastra de scufundator. Este licenta dumneavoastra de scufundator si de invatare a lumii subacvatice. Nu exista nimeni care sa cunoasca totul despre scufundare, dar veti descoperi ca o mare parte din placere consta in procesul de invatare.