Rebreathers Circuit inchis

Aparatele de respirat sub apa cu circuit inchis sunt aparate autonome, fiind alcatuite in principal din : buteliile de stocaj cu oxigen, sau cu oxigen si cu amestec respirator sau cu oxigen si gaz diluant; reductorul de presiune treapta I care reduce presiunea de la presiunea inalta din butelie la presiunea medie din circuitul respirator ; sacul respirator care funcţioneaza ca un reductor de presiune tip treapta a II-a ce reduce presiunea de la valoarea medie din circuit la o valoare corespunzatoare adancimii de scufundare; dispozitivele de amestecare si livrare pentru aparatele cu amestec. Aparatele de respirat sub apa cu circuit inchis pot livra oxigenul sau amestecul respirator fie continuu, fie la cerere. Atunci cand aceste aparate utilizeaza amestec respirator, acesta fie poate fi realizat prin amestecare locala, in interiorul aparatului, fie poate fi prefabricat si corectat la nivelul sacului respirator prin injecţie controlata de oxigen. Autonomia acestor aparate este foarte ridicata. Adancimea maxima de lucru la aparatele cu circuit inchis este de 7 m pentru aparatele cu oxigen (se pot face incursiuni de scurta durata la adancimi de 16-18 m) si mai mare pentru aparatele cu amestec.

Prin urmare, aparatele de respirat sub apa cu circuit inchis pot fi de doua feluri: aparate cu circuit inchis cu oxigen si aparate cu circuit inchis cu amestec.
La acest tip de aparate, pentru eliminarea dioxidului de carbon, in circuitul gazului respirator se interpune un cartus filtrant cu material absorbant de tip calce sodata. Pentru ca durata de revenire la presiunea atmosferica sa fie cat mai scurta, trebuie redusa la minimum presiunea partiala a gazului inert din amestecul respirator, deci trebuie sa se utilizeze amestecuri gazoase altele decat aerul, cum ar fi amestecuri supraoxigenate sau chiar oxigen pur. In ceea ce priveste adancimea de lucru, aceasta este limitata datorita faptului ca oxigenul devine toxic pentru organismul scafandrului la presiuni partiale mai mari 1,6 bar.

Aparatele de respirat sub apa cu circuit semiinchis sunt aparate la care o parte din amestecul gazos expirat este eliminat in mediul acvatic exterior, cealalta parte fiind reciclata si reintrodusa in circuitul de respiratie dupa ce a fost trecuta, in prealabil, printr-un cartus filtrant unde este retinut dioxidul de carbon. Presiunea partiala a oxigenului este mentinuta in limitele de securitate, fara a se creste prea mult presiunea partiala a gazului inert care determina, de fapt, durata revenirii la presiunea atmosferica (durata decompresiei).
Aparatele de respirat sub apa cu circuit semiinchis pot fi, in functie de modul de preparare a amestecului respirator, de doua feluri : – aparate cu circuit semiinchis, cu amestec prefabricat; – aparate cu circuit semiinchis, cu amestec preparat local.
Din prima categorie fac parte aparatele la care stocajul de amestec de gaze este realizat in instalatii specializate, iar buteliile acestor aparate sunt umplute cu acest amestec prefabricat. Din cea de-a doua categorie fac parte aparatele la care stocajul de gaze este alcatuit din stocajul de oxigen si stocajul de gaz inert (gaz diluant al oxigenului), fiecare din cele doua gaze fiind inmagazinate in butelii separate. Amestecarea celor doua gaze, in vederea obtinerii amestecului respirator dorit, se realizeaza local, in interiorul aparatului, alimentarea circuitului de respiratie cu acest amestec efectuandu-se prin intermediul unui dispozitiv de dozare complex, de constructie speciala.
Aparatele de respirat sub apa cu circuit semiinchis, cu amestec respirator prefabricat trebuie sa furnizeze, in mod automat, un amestec gazos in care concentratia oxigenului sa scada o data cu cresterea adancimii de scufundare, in asa fel incat presiunea partiala a acestuia sa ramana in limitele admisibile, sau un amestec gazos cu o concentratie de oxigen constanta pe o anumita gama de adancimi.

In concluzie, este necesar ca la o adancime data, amestecul respirator sa fie definitiv stabilit, indiferent de conditia fizica a scafandrului care foloseste aparatul, precum si de activitatea sa sub apa (consumul de oxigen functie de intensitatea muncii efectuate). Aceste elemente conditioneaza adancimea maxima de utilizare a aparatului, precum si procesul de revenire la presiunea atmosferica. Problema se complica prin faptul ca volumul gazelor variaza pe timpul schimbarii adancimilor.
Functie de solutiile adoptate pentru rezolvarea acestei probleme au fost puse la punct diferite aparate. Totusi, aparatele de respirat sub apa cu circuit semiinchis au o caracteristica comuna: stabilitatea asigurata printr-o evacuare continua, in mediul ambiant, a unei cantitati de gaz sarac in oxigen, evacuare compensata de un amestec nou livrat, in mod continuu, din buteliile de stocare prin intermediul unui dispozitiv de dozare. Aceste aparate, atunci cand sunt autonome, sunt caracterizate printr-o autonomie ridicata si printr-un randament al scufundarii crescut.