Intretinere echipamente scufundare
O intretinerea adecvata a echipamentelor de scufundare este foarte importanta.
Echipamentul de scufundare este utilizat in mod regulat in ape sarate sau clorurate si daca nu este corect curatat, intretinut si depozitat, va incepe sa se deterioreze, sa putrezeasca sau sa rugineasca, devenind nesigur pentru utilizare. De asemenea, caldura si lumina ultravioleta directa pot afecta longevitatea echipamentului de SCUBA diving.
Intretinerea corecta a echipamentelor de scufundare nu are consecinte doar in siguranta utilizarii lor. Echipamentele de scufundare bine intretinute vor avea o durata de viata mai mare si isi vor mentine valoarea.
In continuare, vom incerca sa ca oferim cateva informatii utile cu privire la modul de intretinere si pastrare a echipamentului de SCUBA diving.
Reguli generele pentru intretinere echipamente scufundare
– Dupa fiecare scufundare, spalati intotdeauna bine toate echipamentele de scuba diving in apa dulce. Acest lucru va conduce la eliminarea tuturor sedimentelor, cum ar fi nisip, sare sau murdarie.
– Uscarea echipamentului de SCUBA diving se face la lumina directa a soarelui.
– Atunci cand depozitati echipamentul de scufundare, asigurati-va ca acesta este uscat complet.
– Evitati expunerea la hidrocarburi, cum ar fi uleiul, benzina, grasimi, lotiune de bronzat, etc.
– Evitati contactul cu orice obstacole subacvatice (stanci, epave, corali, nisip, etc.).
– Efectuati regulat inspectii vizuale ale componentelor si accesoriilor echipamentului de scufundare.
Intretinerea mastii/vizorului de scafandru
Inspectati regulat masca si bareta (cureaua), cautand orice semn de uzura. Lumina soarelui si fortarea repetata a intinderii baretei, pot conduce la usoara deteriorare a mastii/vizorului, astfel incat acesta va trebui inlocuit mai devreme decat era de asteptat.
Este o idee buna sa pastrati masca/vizorul in cutia originala, evitand astfel expunerea la caldura a acesteia.
Mastile/Vizoarele cu jupa din silicon ofera mai multa lumina, dar acest material are nevoie de mai multa atentie la intretinere si utilizare. Evitati contactul partilor din silicon cu cauciucul negru si, pentru a preveni decolorarea, nu lasati masca/vizorul sub lumina directa a soarelui pentru perioade lungi de timp.
Sa aveti intotdeauna asupra voastra barete suplimentare pentru masca/vizorul de scufundare. Au tendinta de a se rupe cu usurinta, daca sunt fortate.
Intretinerea labelor de scafandru
Exista o mare varietate de labe de inot: profesionale sau de amatori, mai rigide sau mai elastice, demontabile sau nu, pentru ambele picioare (labele utilizate la inotul in stil delfin), cu suprafata mai mare sau mai mica etc.
Labele sunt realizate dintr-un plastic dur. Zona cea mai sensibila este zona labei piciorului si a baretelor de cauciuc. Pentru a impiedica deformarea, pe timpul depozitarii, pastrati in compartimentul piciorului un obiect care sa mentina forma piciorului.
Lumina soarelui si fortarea intinderii baretelor pot deteriora cu usurinta labele de scufundare.
Labele trebuie verificate inainte de scufundare pentru detectarea unor eventuale defectiuni, iar dupa scufundare trebuie clatite cu apa dulce, curata.
La cel mai mic semn de uzura, inlocuiti baretele de cauciuc.
Intretinerea costumului de neopren, a cizmulitelor, manusilor si cagulei
Orice costum de neopren sau material similar trebuie sa fie spalat si clatit bine cu apa dulce dupa utilizare. In timpul spalarii, miscati fermoarele, inainte si inapoi, pentru a preveni lipirea materialelor si pentru a elimina orice particule straine.
Costumele de scafandru, cizmulitele, manusile si cagulele se usuca prin scurgere, pe umerase adecvate. Dupa ce costumul s-a uscat, nu-l lasati agatat. Acest lucru va intinde materialul. Este mai bine sa se pastreze intr-o pozitie pliata intr-un recipient de plastic sigilat.
Intretinerea computerelor de scufundare
Computerele de scufundare si instrumentele folosite de catre scafandri sunt extrem de sensibile. Scufundati-le in vase cu apa dulce cat mai curand posibil dupa terminarea scufundarii. Miscati toate piesele mobile in timp ce se afla in vas, pentru a indeparta sarea si particulele de nisip.
Service-ul anual este recomandat pentru a asigura longevitatea acestui echipamentul delicat si costisitor. Asigurati-va ca respectati toate recomandarile producatorului si consultati manualul de utilizare pentru orice nelamurire.
Intretinerea regulatoarelor (detentoarelor)
Utilizati clips-uri sau alte dispozitive pentru a pastra furtunurile si instrumentele aproape de corpul dumneavoastra pe timpul scufundarilor. Acest lucru previne agatarea sau tararea si lovirea acestora de pietre ascutite sau corali. De asemenea, previne deteriorarea si murdarirea acestor parti ale echipamentului de scufundare.
Evitati intrarea apei in prima treapta a regulatorului (detentorului). Puteti mentine regulatorul (detentorul atasat) pe robinetul buteliei de scufundare, in presiune, sau utilizati capacul de protectie al treptei I. Atentie, capacul de protectie trebuie sa fie uscat si fara praf .
Regulatoarele (detentoarele) trebuie pastrate intr-un loc uscat si racoros, departe de praf, lumina, caldura si fum de orice fel. In mod ideal, acestea pot fi tinute intr-o punga de plastic. Asezati cu grija furtunurile, pentru a evita suprasolicitarea si craparea acestora.
Atunci cand urmeaza sa nu fie utilizate pentru perioade lungi de timp, efectuati inspectii vizuale amanuntite. Verificati semne de uzura sau deteriorare pe furtunurile sau baretele de cauciuc. Toate piesele mobile trebuie sa functioneze corect si daca nu, scufundati detentorul din nou in vase cu apa dulce, pentru a ajuta la eliminarea reziduurilor sau particulelor.
Mustiucurile pot fi schimbate cu usurinta, la primul semn de uzura, chiar de catre dumneavoastra. Este bine sa aveti 2-3 astfel de componente de rezerva.
Toate detentoarele trebuie verificate conform recomandarilor producatorilor, de obicei , anual.
Intretinerea vestelor de salvare compensare (BCDs)
Dupa fiecare scufundare, vesta de salvare-compensare se spala atat la interior cat si la exterior. Pentru a spala vesta la interior, aceasta se umple cu apa dulce, curata, pana la o treime din volumul ei. Apoi se indreapta in jos furtunul sistemului de umflare, eliminand apa. Pentru scufundarile in mare, daca apa eliminata este inca sarata, se repeta clatirea pana cand apa eliminata nu mai este sarata.
Spalarea vestei la exterior se face de asemenea cu apa dulce, curata. Trebuie spalate atat supapele cat si dispozitivul de umflare a vestei. Apoi, dupa uscare, acestea se ung cu unsoare siliconica pentru a le proteja de coroziune.
Vesta de salvare-compensare trebuie inspectata periodic pentru detectarea unor eventuale sparturi sau neetanseitati. Pentru aceasta se scufunda vesta umflata in apa curata si se observa daca apar bule de aer. In eventualitatea existentei unor sparturi, acestea vor trebui reparate. Pentru pastrare, vesta se umfla la jumatate din volum cu aer, pentru a se evita lipirea peretilor la interior.
Intretinerea lanternelor subacvatice si a camerelor foto-video
Lanternele subacvatice si camerele sunt extrem de sensibile la apa, nisip si sare. Scufundati-le in apa dulce cat mai curand posibil dupa utilizare. Trebuie pastrate cu grija si ferite de lovituri, zgarieturi, etc.
Lanterna subacvatica trebuie sa fie etansa, si rezistenta la presiunea exterioara. Daca bateria este fixata in interiorul lanternei intr-un locas din material plastic sau metal, atunci trebuie avut grija ca pastrarea bateriilor sa se faca intr-un loc separat de carcasa lanternei, iar lacasul sa fie curatat si uscat periodic.
Pentru indepartarea completa a particulelor de sare si nisip, manevrati toate partile mobile, pe timpul spalarii cu apa dulce, curata. Dupa clatire si spalare, lasati timp pentru uscarea completa, inainte de deschiderea compartimentelor. Curatati bine si lubrifiati toate o-ring-urile, inainte de urmatoarea utilizare.
Depozitati-le in cutii speciale care sa previna expunerea la praf si murdarie. Intretinerea profesionala si testele de presiune sunt recomandate pentru a ne asigura utilizarea pe termen lung a acestor tipuri de echipamente.
Asigurati-va ca respectati recomandarile producatorilor.
Intreţinerea buteliilor de scufundare
Ca si restul echipamentului, butelia trebuie clatita la exterior cu apa dulce, curata, dupa fiecare scufundare si eventual spalata cu sapun daca este murdara. Pentru a nu crea posibilitatea ca apa sa patrunda in robinet si in interiorul buteliei, trebuie lasat in butelie aer la o presiune de aproximativ 7 bar. Exista posibilitatea apariţiei apei in interiorul buteliei prin deschiderea brusca si evacuarea rapida a aerului din butelie, fapt ce trebuie evitat.
Cand sunt transportate cu masina, buteliile trebuie asezate in interiorul masinii sau in portbagaj in poziţie orizontala cu robinetul indreptat spre spatele masinii. Robinetul trebuie acoperit cu o carpa sau cu un prosop, iar butelia trebuie fixata pentru a nu se rostogoli.
Aerul respirator utilizat in scufundare trebuie sa fie curat, uscat, fara gust, fara miros si filtrat astfel incat sa nu conţina oxid de carbon, bioxid de carbon, ulei, apa si alte impuritaţi, in cantitaţi peste valorile indicate de normativele in vigoare ( vezi STANAG privind puritatea gazelor utilizate in scufundare).
Buteliile de scufundare destinate umplerii cu aer comprimat trebuie incarcate numai cu aer. Pentru oxigen pur sau alte amestecuri respiratorii, se folosesc butelii special construite si echipate.
Buteliile trebuie vizual in fiecare an si testate hidrostatic la fiecare 5 ani de catre persoane autorizate.