Va invitam sa descoperiti alaturi de noi minunata lume subacvatica a Marii Rosii!

Sharm El Sheikh este cea mai frumoasa statiune din Peninsula Sinai si este renumita in intreaga lume pentru locatiile superbe pe care le ofera pentru scufundari.

Scufundarile in Sharm El Sheikh sunt efectuate fie de pe barca, fie de la tarm: coasta este aproape in totalitate captusita de corali, pot fi admirate minunatele recifuri si numeroase specii de pesti, delfini, pisici de mare sau broaste testoase. Dar cele mai impresionante site-uri pentru scufundari sunt situate in largul coastei. Zona destinata scufundarilor din Sharm el Sheikh cuprinde, de asemenea, celebrul Parc National Ras Mohammed, unde accesul este permis doar dupa plata unei taxe de intrare, ce se plateste direct la centrul nostru de scufundari.

Sharm el Sheikh este, de asemenea, un punct de plecare pentru excursii prelungite de scufundari. De aici va puteti indrepta catre unul din locurile exceptionale pentru scufundari din Stramtoarea Gubal, unde se afla epava lui Abu Nuhas şi Thistlegorm, celebra epava din Marea Rosie din timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar si catre Dahab.

scuba-diving

Insula Tiran este situata la intrarea in Golful Aqaba si ofera patru dintre cele mai cunoscute locuri pentru scufundari din Marea Rosie: Jackson Reef, Woodhouse, Thomas si Reef Gordon – o enciclopedie a Marii Rosii.

insula-tiran

Reciful Woodhouse este cel mai lung recif din stramtoarea Tiran, dar si cel mai putin vizitat dintre cele patru, si asta fiindca forma sa ingusta nu ofera adapost pentru barci. Punctul cel mai inalt al recifului incepe la suprafata apei si coboara pana la 45 m. Aici gasiti crevase locuite de tipari uriasi, pesti din familia Epinephelinae si pesti-balon veninosi. Langa zidul recifului sunt turnuri de coral, care adapostesc moluste si pesti-teava (din specia Syngnathinae). Reciful Woodhouse este ideal pentru scufundari de suprafata si pentru scufundatorii experimentati.

Jackson Reef este reciful cel mai nordic al stramtorii, fiind marcat la capatul de nord de epava Lara (la adancimea de 45 – 120 m), iar la sud de balizele de andocare militare. In aceasta zona puteti vedea unul dintre cele mai frumoase si mai faimoase recifuri din Sharm El Sheikh. Datorita apelor mai calme, cea mai vizitata zona se afla la capatul de sud. La adancimea de 27 m se afla anemone de un rosu aprins, iar gradina de corali se afla in coltul de vest, intre 5 si 12 m adancime. Seamana cu un mare acvariu, cu bancuri de pesti lutjanus, pesti balist albastri si pesti-flaut. In jurul recifului Jackson Reef la adancimea de 10 m sunt mai multe ziduri abrupte, ce formeaza o “sa” de legatura cu reciful Woodhouse, la adancimea de 30 m. Majoritatea barcilor andocheaza aproape de aceasta sa, unde sunt protejate de curenti.

Jackson-Reef

Reciful Thomas se afla intre recifele Gordon si Woodhouse, fiind cel mai mic dintre cele patru, dar si cel mai colorat. Acesta are dimensiuni mici, putand fi explorat aproape in intregime la o singura scufundare. Zidul recifului coboara pana la adancimi mari, partea sa de est fiind plina de culoare si cu o multime de corali moi. Pe platoul cu nisip puteti vedea rechini de recif cu aripioara alba. Zidul vestic este mai intunecat si mai abrupt, cu crevase si multimi de corali negri si corali-evantai moi (Gorgonacea). Prin recif misuna pesti nasosi, balisti si bancuri de pesti din familia Carangidae.

thomas-recif

Reciful Gordon este cel mai mare dintre cele patru din stramtoare, iar in capatul sau nordic, deasupra recifului, se afla epava vasului Loullia, o fregata din Panama construita in Suedia. La capatul sudic se afla un platou intre 10 si 25 m adancime, protejat de valuri. Aici sunt o multime de calcani cu pete albastre, pesti-flaut (Fistularia tabacaria), bancuri de pesti din familia Mullidae si puiet de pesti-napoleon. Langa zona cu nisip se afla o zona cu coral dur si bancuri de pesti de recif: pesti-inger, pesti-fluture si pesti-papagal. Platoul se incheie cu o cadere libera, unde puteti zari pisici de mare, calcani, pesti din familia Epinephelinae si cateodata rechini de recif cu aripioara alba sau rechini-ciocan.

Parcul National Ras Mohammed, prima rezervatie a Egiptului, este renumit peste tot in lume si are mai multe site-uri pentru scufundari.

recif-ras

Zonele Shark and Yolanda sunt preferatele diverilor pe timp de vara, acestora adaugandu-se Alley, Ras Ghozlani, Ras, Za’atar, Anemone City, Shark’s Observatory.

dahab

Dahab este situat pe partea de est a peninsulei Sinai si este una dintre cele mai cunoscute locatii în randul iubitorilor de scufundari. Aici se afla renumitele locuri de scufundari cum ar fi: Blue Hole, Islands, Canyon, Gabr el Bint, Abu Gelal şi Ras Abu Gallum. Blue Hole, cunoscuta scafandrilor pentru adancimea sa de aproximativ 130m, este renumita si pentru abundenta coralilor si a pestilor si este situata la cativa km nord de Dahab.

dahab2