Vederea sub apa

Un scufundător fără vizor (la care apa aderă direct la ochi) care deschide ochii sub apă va avea o imagine neclară a obiectelor aflate sub apă, chiar dacă aceasta este limpede.

vedereasubapa Vederea sub apa

Această imagine estompată, se datorează indicelui de refracţie al apei care este 1,34 (4/3) şi care este foarte apropiat de indicii de refracţie ai mediilor transparente din ochiul uman (corneea, umoarea vitroasă, cristalinul, umoarea apoasă). De aceea, sub apă, razele de lumină provenind de la obiectele observate se grupează, focalizând mult în spatele retinei. Prin urmare, pe retină imaginea va fi neclară.
La scafandrii care sunt echipaţi cu vizor, vederea sub apă este mult mai bună, deoarece ochii sunt menţinuţi în perna de aer cuprinsă între vizor şi faţa scafandrului, fiind separaţi de apă printr-o suprafaţă plană şi transparentă, reprezentată prin geamul vizorului.

vederea sub apa Vederea sub apa
Vederea umană
a – în atmosferă, b – sub apă fără vizor, c – sub apă cu vizor

Astfel, scafandrul este într-o situaţie similară unui observator aflat în faţa unui acvariu. În acest caz, razele de lumină provenind de la obiectele observate şi care se îndreaptă spre ochi, nimeresc întâi în aer (care are indicele de refracţie 1) şi numai după aceea pătrund în ochi. Venind din apă şi căzând pe sticla plan paralelă a vizorului, conform legilor opticii, razele ies din sticlă suferind o uşoară refracţie. Mai departe însă, trecând din aer în ochi, razele se refractă şi, în aceste condiţii, ochiul lucrează ca şi pe uscat.
Ca urmare a acestui fenomen de refracţie rezultă următoarele efecte specifice vederii sub apă printr-un vizor :
a) dimensiunea aparentă a obiectelor observate este mai mare cu 1/3 faţă de dimensiunea reală (raportul este 4/3);
b) distanţa aparentă faţă de obiectul observat este redusă cu 1/4 faţă de distanţa reală (raportul este 3/4);
c) unghiul câmpului vizual este diminuat;
d) dacă vederea este prea oblică în raport cu sticla vizorului, deformaţiile optice devin considerabile.

vedereasubapa4 Vederea sub apa vedereasubapa5 Vederea sub apa vedereasubapa3 Vederea sub apa

Ati gasit centrul nostru de SCUBA diving si scufundari de agrement cautand:

  • articole scufundari
  • vizor scufundari
Recomanda