Maintenance

Intretinere echipamente scufundare

Întreţinerea adecvată a echipamentelor de scufundare este foarte importantă.
Echipamentul de scufundare este utilizat în mod regulat in ape sărate sau clorurate si dacă nu este corect curăţat, întreţinut şi depozitat, va începe să se deterioreze, să putrezească sau să ruginească, devenind nesigur pentru utilizare. De asemenea, căldura şi lumina ultravioletă directă pot afecta longevitatea echipamentului de scuba diving.
Întreţinerea corectă a echipamentelor de scufundare nu are consecinţe doar în siguranţa utilizării lor. Echipamentele de scufundare bine întreţinute vor avea o durată de viaţă mai mare şi îşi vor menţine valoarea.
În continuare, vom încerca să că oferim câteva informaţii utile cu privire la modul de întreţinere şi păstrare a echipamentului de scuba diving.

Reguli generele pentru intretinere echipamente scufundare
- După fiecare scufundare, spălaţi întotdeauna bine toate echipamentele de scuba diving în apă dulce. Acest lucru va conduce la eliminarea tuturor sedimentelor, cum ar fi nisip, sare sau murdărie.
- Uscarea echipamentului de SCUBA diving se face la lumina directă a soarelui.
- Atunci când depozitaţi echipamentul de scufundare, asiguraţi-vă că acesta este uscat complet.
- Evitaţi expunerea la hidrocarburi, cum ar fi uleiul, benzină, grăsimi, loţiune de bronzat, etc.
- Evitaţi contactul cu orice obstacole subacvatice (stânci, epave, corali, nisip, etc.).
- Efectuaţi regulat inspecţii vizuale ale componentelor şi accesoriilor echipamentului de scufundare.

Întreţinerea vizorului de scafandru

vizorscafandru MaintenanceInspectaţi regulat masca si bareta (cureaua), căutând orice semn de uzura. Lumina soarelui şi forţarea repetată a întinderii baretei, pot conduce la uşoara deteriorare a vizorului, astfel încât acesta va trebui înlocuit mai devreme decât era de aşteptat.
Este o idee bună pentru a păstraţi masca în cutia originală, evitând astfel expunerea la căldură a acesteia.
Vizoarele din silicon oferă mai multă lumină, dar acest material are nevoie de mai multă atenţie la întreţinere şi utilizare. Evitaţi contactul părţilor din silicon cu cauciucul negru şi, pentru a preveni decolorarea, nu lăsaţi vizorul sub lumina directă a soarelui pentru perioade lungi de timp.
Să aveţi întotdeauna asupra voastră barete suplimentare pentru vizorul de scufundare. Au tendinţa de a se rupe cu uşurinţă, dacă sunt forţate.

Întreţinerea labelor de scafandru
labescafandru MaintenanceExistă o mare varietate de labe de înot: profesionale sau de amatori, mai rigide sau mai elastice, demontabile sau nu, pentru ambele picioare (labele utilizate la înotul în stil delfin), cu suprafaţă mai mare sau mai mică etc.
Labele sunt realizate dintr-un plastic dur. Zona cea mai sensibilă este zona labei piciorului şi a baretelor de cauciuc. Pentru a împiedica deformarea, pe timpul depozitării, păstraţi in compartimentul piciorului un obiect care să menţină forma piciorului.
Lumina soarelui şi forţarea întinderii baretelor pot deteriora cu uşurinţă labele de scufundare.
Labele trebuie verificate înainte de scufundare pentru detectarea unor eventuale defecţiuni, iar după scufundare trebuie clătite cu apă dulce, curată.
La cel mai mic semn de uzură, înlocuiţi baretele de cauciuc.

Întreţinerea costumului de neopren, a cizmuliţelor, mănuşilor şi cagulei

scafandri Maintenance

Orice costum de neopren sau material similar trebuie să fie spălat şi clătit bine cu apă dulce după utilizare. În timpul spălării, miscaţi fermoarele, înainte şi înapoi, pentru a preveni lipirea materialelor şi pentru a elimina orice particule străine.
Costumele de scafandru, cizmuliţele, mănuşile şi cagulele se usucă prin scurgere, pe umeraşe adecvate. După ce costumul s-a uscat, nu-l lăsaţi agăţat. Acest lucru va întinde materialul. Este mai bine să se păstreze într-o poziţie pliată într-un recipient de plastic sigilat.

Întreţinerea computerelor de scufundare

computerscufundare MaintenanceComputerele de scufundare şi instrumentele folosite de către scafandri sunt extrem de sensibile. Scufundaţi-le în vase cu apă dulce cât mai curând posibil după terminarea scufundării. Mişcaţi toate piesele mobile în timp ce se află în vas, pentru a îndepărta sarea şi particulele de nisip.
Service-ul anual este recomandat pentru a asigura longevitatea acestui echipamentul delicat şi costisitor. Asiguraţi-vă că respectaţi toate recomandările producătorului şi consultaţi manualul de utilizare pentru orice nelămurire.

Întreţinerea detentoarelor

detentoare MaintenanceUtilizaţi clips-uri sau alte dispozitive pentru a păstra furtunurile şi instrumentele aproape de corpul dumneavoastră pe timpul scufundărilor. Acest lucru previne agăţarea sau târârea şi lovirea acestora de pietre ascuţite sau corali. De asemenea, previne deteriorarea şi murdărirea acestor părţi ale echipamentului de scufundare.
Evitaţi intrarea apei în prima treaptă a detentorului. Puteţi menţine detentorul ataşat pe robinetul buteliei de scufundare, în presiune, sau utilizaţi capacul de protecţie al treptei I. Atenţie, capacul de protecţie trebuie să fie uscat şi fără praf .
Detentoarele trebuie păstrate într-un loc uscat şi răcoros, departe de praf, lumină, căldură şi fum de orice fel. În mod ideal, acestea pot fi ţinute într-o pungă de plastic. Aşezaţi cu grijă furtunurile, pentru a evita suprasolicitarea şi crăparea acestora.
Atunci când urmează să nu fie utilizate pentru perioade lungi de timp, efectuaţi inspecţii vizuale amănunţite. Verificaţi semne de uzură sau deteriorare pe furtunurile sau baretele de cauciuc. Toate piesele mobile trebuie să funcţioneze corect şi dacă nu, scufundaţi detentorul din nou în vase cu apă dulce, pentru a ajuta la eliminarea reziduurilor sau particulelor.
Muştiucurile pot fi schimbate cu uşurinţă, la primul semn de uzură, chiar de către dumneavoastră. Este bine să aveţi 2-3 astfel de componente de rezervă.
Toate detentoarele trebuie verificate conform recomandărilor producătorilor, de obicei , anual.

Întreţinerea vestelor de salvare compensare (BCDs)
bcds MaintenanceDupă fiecare scufundare, vesta de salvare-compensare se spală atât la interior cât şi la exterior. Pentru a spăla vesta la interior, aceasta se umple cu apă dulce, curată, până la o treime din volumul ei. Apoi se îndreaptă în jos furtunul sistemului de umflare, eliminând apa. Pentru scufundările în mare, dacă apa eliminată este încă sărată, se repetă clătirea până când apa eliminată nu mai este sărată.
Spălarea vestei la exterior se face de asemenea cu apă dulce, curată. Trebuie spălate atât supapele cât şi dispozitivul de umflare a vestei. Apoi, după uscare, acestea se ung cu unsoare siliconică pentru a le proteja de coroziune.
Vesta de salvare-compensare trebuie inspectată periodic pentru detectarea unor eventuale spărturi sau neetanşeităţi. Pentru aceasta se scufundă vesta umflată în apă curată şi se observă dacă apar bule de aer. În eventualitatea existenţei unor spărturi, acestea vor trebui reparate. Pentru păstrare, vesta se umflă la jumătate din volum cu aer, pentru a se evita lipirea pereţilor la interior.

Întreţinerea lanternelor subacvatice şi a camerelor foto-video

lanterne MaintenanceLanternele subacvatice şi camerele sunt extrem de sensibile la apă, nisip şi sare. Scufundaţi-le în apă dulce cât mai curând posibil după utilizare. Trebuie păstrate cu grijă şi ferite de lovituri, zgârieturi, etc.
Lanterna subacvatică trebuie să fie etanşă, şi rezistentă la presiunea exterioară. Dacă bateria este fixată în interiorul lanternei într-un locaş din material plastic sau metal, atunci trebuie avut grijă ca păstrarea bateriilor să se facă într-un loc separat de carcasa lanternei, iar lăcaşul să fie curăţat şi uscat periodic. lanerne2 Maintenance

Pentru îndepărtarea completă a particulelor de sare şi nisip, manevraţi toate părţile mobile, pe timpul spălării cu apă dulce, curată. După clătire şi spălare, lăsaţi timp pentru uscarea completă, înainte de deschiderea compartimentelor. Curăţaţi bine şi lubrifiaţi toate o-ring-urile, înainte de următoarea utilizare.
Depozitaţi-le in cutii speciale care să prevină expunerea la praf şi murdărie. Întreţinerea profesională şi testele de presiune sunt recomandate pentru a ne asigura utilizarea pe termen lung a acestor tipuri de echipamente.
Asiguraţi-vă că respectaţi recomandările producătorilor.

Întreţinerea buteliilor de scufundare
buteliiscufundare MaintenanceCa şi restul echipamentului, butelia trebuie clătită la exterior cu apă dulce, curată, după fiecare scufundare şi eventual spălată cu săpun dacă este murdară. Pentru a nu crea posibilitatea ca apa să pătrundă în robinet şi în interiorul buteliei, trebuie lăsat în butelie aer la o presiune de aproximativ 7 bar. Există posibilitatea apariţiei apei în interiorul buteliei prin deschiderea bruscă şi evacuarea rapidă a aerului din butelie, fapt ce trebuie evitat.
Când sunt transportate cu maşina, buteliile trebuie aşezate în interiorul maşinii sau în portbagaj în poziţie orizontală cu robinetul îndreptat spre spatele maşinii. Robinetul trebuie acoperit cu o cârpă sau cu un prosop, iar butelia trebuie fixată pentru a nu se rostogoli.
Aerul respirator utilizat în scufundare trebuie să fie curat, uscat, fără gust, fără miros şi filtrat astfel încât să nu conţină oxid de carbon, bioxid de carbon, ulei, apă şi alte impurităţi, în cantităţi peste valorile indicate de normativele în vigoare ( vezi STANAG privind puritatea gazelor utilizate în scufundare).
Buteliile de scufundare destinate umplerii cu aer comprimat trebuie încărcate numai cu aer. Pentru oxigen pur sau alte amestecuri respiratorii, se folosesc butelii special construite şi echipate.
Buteliile trebuie testate hidrostatic la fiecare 5 ani.

Ati gasit centrul nostru de SCUBA diving si scufundari de agrement cautand:

  • echipamente de scufundare
  • labe inot
  • butelie aer comprimat scufundari
  • mid dw intretinere pentru un costum
Recomanda