Ancient Black Sea Shipwrecks

Ancient Black Sea Shipwrecks (Epavele antice din Marea Neagră) este studiul epavelor din antichitate găsite în Marea Neagră. În 1976, Willard Bascom a sugerat că apele de adâncime, anoxice, ale Mării Negre ar putea conserva navele din antichitate scufundate, deoarece organismele devoratoare de lemn nu ar putea supravieţui acolo. La o adâncime de 150 m, Marea Neagră conţine insuficient oxigen pentru a susţine cele mai cunoscute forme biologice de viaţă.

epavemareaneagra Ancient Black Sea Shipwrecks

Iniţial un lac de apa dulce, Marea Neagră a fost inundata cu apa sarata din Marea Mediterană în timpul Holocenului. Afluxul de apă sărată a izolat stratul de apă dulce de sub el si intrucat lipsa miscarilor interne a impiedicat oxigenul proaspat sa ajunga la adâncime, s-a creat un corp de apă meromictic. Mediul anoxic, ostil pentru multe organisme biologice care distrug lemnul în apele oxigenate, oferă un site de testare excelent pentru studiu arheologic de apă adâncă.

epavemareaneagra2 Ancient Black Sea Shipwrecks

Într-o serie de expeditii, o echipa de arheologi marini condus de Robert Ballard a identificat ceea ce par a fi tarmurile antice, cochilii de melci de apă dulce şi văile râurilor înecate la o adancime de aproximativ 100 m, pe coasta Mării Negre a Turciei moderne. Datarea cu radiocarbon de moluştelor de apă dulce rămâne indicat o vârstă de aproximativ 7.000 de ani.

Echipa a descoperit trei epave antice la vest de oraşul Sinop la adâncimi de 100 m, care dateaza din perioada romană târzie (sec. II-IV d.Hr.), precum si din  perioada bizantina (sec. V-VII d.Hr.).

La est de Sinop, echipa a descoperit o epavă remarcabil de bine conservata, la o adâncime de 320m, în Marea Neagră de apele adânci anoxice. Coca navei şi intreaga încărcătura sunt intacte, îngropate în sedimente. Structurile sale de punte sunt, de asemenea, intacte, inclusiv un catarg cu inaltimea de 11 metri . Datarea cu radiocarbon a lemnului epavei oferă data 410-520 d.Hr. Aceasta nava a fost numita “Sinop D”, de către echipa de Ballard.

epavemareaneagra3 Ancient Black Sea Shipwrecks

În anul 2000, Ballard si echipa au efectuat o expeditie care s-a concentrat pe explorarea fundul mării la aproximativ 15-30 km vest de Sinop, precum si pe suplimentarea sondajului de adâncime la est şi la nord de peninsula. Proiectul lor a avut mai multe scopuri. Ei au încercat să descopere dacă site-urile de locuit ale omului ar putea fi identificate in peisajul antic scufundat, au examinat fundul marii in cautarea epavelor pentru a testa ipoteza că apele anoxice de mai jos de 200 m ar proteja de epave biologice de atacurile asupra componentelor organice şi au cautat date despre o rută comercială straveche între Sinop si Crimeea, aşa cum indicau vestigiile arheologice terestre.

Ati gasit centrul nostru de SCUBA diving si scufundari de agrement cautand:

  • marea neagra adancime
  • scuba diving marea neagra
  • epave marea neagra
  • harta epave marea neagra
  • adancime marea neagra
  • adancimea marii negre
  • ce adancime are marea neagra
Recomanda