Ancient Black Sea Shipwrecks

Ancient Black Sea Shipwrecks (Epavele antice din Marea Neagra) este studiul epavelor din antichitate gasite in Marea Neagra. In 1976, Willard Bascom a sugerat ca apele de adancime, anoxice, ale Marii Negre ar putea conserva navele din antichitate scufundate, deoarece organismele devoratoare de lemn nu ar putea supravietui acolo. La o adancime de 150 m, Marea Neagra contine insuficient oxigen pentru a sustine cele mai cunoscute forme biologice de viata.

Initial un lac de apa dulce, Marea Neagra a fost inundata cu apa sarata din Marea Mediterana in timpul Holocenului. Afluxul de apa sarata a izolat stratul de apa dulce de sub el si intrucat lipsa miscarilor interne a impiedicat oxigenul proaspat sa ajunga la adancime, s-a creat un corp de apa meromictic. Mediul anoxic, ostil pentru multe organisme biologice care distrug lemnul in apele oxigenate, ofera un sit de testare excelent pentru studiu arheologic de apa adanca.

Intr-o serie de expeditii, o echipa de arheologi marini condus de Robert Ballard a identificat ceea ce par a fi tarmurile antice, cochilii de melci de apa dulce si vaile raurilor inecate la o adancime de aproximativ 100 m, pe coasta Marii Negre a Turciei moderne. Datarea cu radiocarbon de molustelor de apa dulce ramane indicat o varsta de aproximativ 7.000 de ani.
Echipa a descoperit trei epave antice la vest de orasul Sinop la adancimi de 100 m, care dateaza din perioada romana tarzie (sec. II-IV d.Hr.), precum si din perioada bizantina (sec. V-VII d.Hr.).
La est de Sinop, echipa a descoperit o epava remarcabil de bine conservata, la o adancime de 320m, in Marea Neagra de apele adanci anoxice. Coca navei si intreaga incarcatura sunt intacte, ingropate in sedimente. Structurile sale de punte sunt, de asemenea, intacte, inclusiv un catarg cu inaltimea de 11 metri . Datarea cu radiocarbon a lemnului epavei ofera data 410-520 d.Hr. Aceasta nava a fost numita “Sinop D”, de catre echipa de Ballard.

In anul 2000, Ballard si echipa au efectuat o expeditie care s-a concentrat pe explorarea fundul marii la aproximativ 15-30 km vest de Sinop, precum si pe suplimentarea sondajului de adancime la est si la nord de peninsula. Proiectul lor a avut mai multe scopuri. Ei au incercat sa descopere daca site-urile de locuit ale omului ar putea fi identificate in peisajul antic scufundat, au examinat fundul marii in cautarea epavelor pentru a testa ipoteza ca apele anoxice de mai jos de 200 m ar proteja de epave biologice de atacurile asupra componentelor organice si au cautat date despre o ruta comerciala straveche intre Sinop si Crimeea, asa cum indicau vestigiile arheologice terestre.